4 Σεπτεμβρίου 2014

Ψείρες... Διάγνωση, Πρόληψη & Αντιμετώπιση!

Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω του χρόνου και της ακρίβειας που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και λόγω της εύκολης μετάδοσης.  Ευτυχώς υπάρχουν πλέον πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα βασισμένα σε φυτικά συστατικά κατάλληλα για χρήση σε παιδιά και ενήλικες με ευαισθησία.  Βέβαια πάντα η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη και σε αυτό το άρθρο θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για την προστασία των παιδιών σας!


Η ψείρα...

Η ψείρα του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα καφέ - λευκό έντομο μεγέθους  3-4 χιλιοστών.  Η θηλυκή ψείρα ζει περίπου ένα μήνα στη διάρκεια του οποίου γεννά 7-10 αυγά την ημέρα τα οποία τοποθετεί στη βάση των τριχών του ατόμου ξενιστή. Τα αυγά γονιμοποιούνται σε 8 ημέρες απελευθερώνοντας τις νύμφες που ωριμάζουν σε άλλες 8 ημέρες. Οι ώριμες ψείρες τρέφονται απομυζώντας το αίμα του ξενιστή επάνω στο τριχωτό της κεφαλής και στις παρακείμενες περιοχές προσώπου και λαιμού. Τα αυγά παραμένουν στο τριχωτό και απομακρύνονται καθώς μεγαλώνουν οι τρίχες. Το άδειο κέλυφος που λέγεται κόνιδα είναι άσπρη στο χρώμα, και φαίνεται πιο εύκολα από τα αυγά που έχουν το χρώμα του δέρματος και βρίσκονται σε επαφή με το δέρμα. Αυγά που βρίσκονται κολλημένα στη τρίχα και σε απόσταση πάνω από 1,5 εκατοστό, έχουν ήδη εκκολαφθεί και δεν σημαίνουν ενεργή μόλυνση. Αν η θερμοκρασία στο περιβάλλον ανέβει (πχ. όταν το άτομο έχει πυρετό) ή κατέβει, τότε η ψείρα θα φύγει προς αναζήτηση νέου ξενιστή. Γι αυτό και συχνά συνιστούμε τη συχνή χρήση θερμού αέρα με το πιστολάκι κατά το στέγνωμα των μαλλιών μετά το λούσιμο.   

Αντίθετα με το κοινό πιστεύω των ανθρώπων, οι ψείρες δεν αγαπούν τα βρώμικα μαλλιά καθώς δυσκολεύονται στην διατροφή τους. Η ώριμη ψείρα μπορεί να επιβιώσει έως 55 ώρες μακριά από το δέρμα του ξενιστή. Οι ψείρες δεν πετούν, ούτε χρησιμοποιούν τα κατοικίδια ζώα ως ενδιάμεσους ξενιστές.

Προσοχή: Θεραπεία θα πρέπει να γίνεται μόνο αν βρεθεί ενεργός πάθηση (δηλ. ζωντανές ψείρες ή εκκολαπτόμενα αυγά) ή εάν κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με ενήλικα ή παιδί που έχει ήδη διαγνωστεί.



Διάγνωση

Έντονη φαγούρα είναι το πιο συχνό φαινόμενο σε παιδιά και ενήλικες.  Σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί πυοδερμία στην περιοχή των αυτιών, νευρικότητα, ανησυχία, αϋπνία και πρήξιμο λεμφαδένων.

Για να σιγουρευτείτε για πιθανή μόλυνση πρέπει να ακολουθήσετε την εξής διαδικασία αφού προμηθευτείτε το ειδικό χτενάκι από το φαρμακείο σας:

1.  Τοποθετείστε μία άσπρη πετσέτα γύρω από το λαιμό και τους ώμους.

2.  Βρέξτε τα μαλλιά του παιδιού και προσθέστε μαλακτικό μαλλιών.

3.  Χτενίστε τα μαλλιά αρχικά με μια κανονική βούρτσα για να τα ξεμπερδέψετε.

4. Τοποθετήστε το ειδικό χτενάκι στην κορυφή του κεφαλιού και χτενίστε επιμελώς από τις ρίζες έως τις άκρες των μαλλιών. Εξετάστε προσεκτικά τη χτένα και τη πετσέτα για ψείρες ή κόνιδες μετά από κάθε χτένισμα.


Πρόληψη και χρήσιμες συμβουλές

1. Αποφύγετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί αντικείμενα - όπως χτένες, σκούφους, πετσέτες, χνουδωτά παιχνίδια - άλλων παιδιών

2. Πλένετε τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα σε ψηλές θερμοκρασίες (60 βαθμούς).

3. Απολυμαίνετε βούρτσες και χτένες βάζοντάς τες σε οινόπνευμα για τουλάχιστον 1 ώρα.

4. Χρησιμοποιήστε προληπτικές λοσιόν και σαμπουάν βασισμένα σε φυτικά συστατικά - όχι προϊόντα θεραπείας για πρόληψη.  

Οι προτάσεις μας είναι:


Apivita Προληπτικό Σαμπουάν

Ήπιο σύστημα επιφανειοδραστικών που καθαρίζει απαλά τα μαλλιά.  Το Apivita Προληπτικό σαμπουάν περιέχει:
- Λεμονοειδή από neem oil, αιθέρια έλαια tea tree, γεράνι, σιτρονέλλα: απωθούν τις ψείρες.
- Λεβάντα: καταπραΰνει τον κνησμό και τους ερεθισμούς στο τριχωτό.
- Αλόη: ενυδατώνει και περιποιείται τα μαλλιά
- Δενδρολίβανο: τονώνει τα μαλλιά.
- Πρόπολη: έχει ήπια αντισηπτική και αντιοξειδωτική δράση.

  
Fleriana Φυσικό Spray Πρόληψης
Το Fleriana Spray είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, δεν λαδώνει τα μαλλιά, διαρκεί 6 ώρες και είναι ιδανικό για όλη την οικογένεια. Περιέχει το φυσικό μόριο PMDBRO, το οποίο απωθεί τις ψείρες και αποτρέπει την αποίκηση τους στο τριχωτό της κεφαλής και την εναπόθεση αυγών.


Αντιμετώπιση

1.  Υγρό χτένισμα.  Ακολουθείστε τα ίδια βήματα όπως αναγράφονται στη Διάγνωση παραπάνω αλλά φροντίστε να επαναλαμβάνετε κάθε 3-4 μέρες για 2 εβδομάδες από την τελευταία φορά που βρήκατε ώριμη ψείρα.  Επίσης μπορείτε να προσθέσετε στα μαλλιά ξύδι αραιωμένο ή λάδι.

2.  Μετά από κάθε χτένισμα να φοράτε στο παιδί καθαρά ρούχα και να πλένετε τα ρούχα που φορούσε, τα κλινοσκεπάσματα και τις πετσέτες σε ζεστό νερό 60οC και στεγνώστε τα με ζεστό αέρα στο στεγνωτήριο (αν υπάρχει) για τουλάχιστον 20 λεπτά ή στον ήλιο για όσο γίνεται περισσότερο.  Αντικείμενα που δεν είναι δυνατόν να πλυθούν και θεωρούμε ότι το παιδί μας έχει χρησιμοποιήσει (παιχνίδια, μαξιλάρια που δεν πλένονται κλπ) τα φυλάσσουμε κλεισμένα σε μια πλαστική σακούλα για 2 εβδομάδες (οι ζωντανές ώριμες ψείρες θα πεθάνουν σε 2 μέρες και οι κόνιδες θα εκκολαφθούν και θα πεθάνουν σε συνολικά 2 εβδομάδες).  Σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα πατώματα και έπιπλα, καθώς και τα καθίσματα του αυτοκινήτου.  Τέλος, απολυμαίνετε τις χτένες, βούρτσες κλπ για μια ώρα σε οινόπνευμα ή πλύντε τις με ζεστό νερό (60 C) και σαπούνι.

3. Ενημερώστε το Σχολείο. Μετά το υγρό κτένισμα ή την εφαρμογή τοπικής φαρμακευτικής αγωγής το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο.  Έτσι εμποδίζετε την εξάπλωση και τη πιθανή μετάδοση ξανά στο παιδί σας!

4. Χρησιμοποιείστε Νέα Γενιάς Αντιφθειρικά με φυσικής προέλευσης συστατικά.  Αποφύγετε τα φάρμακα που περιέχουν Permethrin στο οποίο οι ψείρες αναπτύσσουν ήδη μεγάλη αντοχή και σκευάσματα που περιέχουν Carbaryl.

Εμείς σας προτείνουμε:


Paranix Σαμπουάν, Spray και Sensitive Lotion

Το Paranix είναι ένα ασφαλές και δραστικό διάλυμα έναντι των ψειρών του τριχωτού της κεφαλής. Οι ψείρες δεν εμφανίζουν ανθεκτικότητα στο Paranix, χάρη στη νέα μέθοδο δράσης του. Επίσης περιέχει έλαιο ylang-ylang που ανακουφίζει από τον ερεθισμό που προκαλείται από το ξύσιμο.
Paranix SprayEξαλείφει τις ψείρες και τα αυγά τους με μία μόνο εφαρμογή. Σκοτώνει ψείρες και κόνιδες με μηχανικό τρόπο, δια της ασφυξίας και της αφυδατώσεως. Η αποτελεσματικότητα του έχει ελεγχθεί κλινικά. Δεν περιέχει εντομοκτόνα. Κατάλληλο για χρήση από ενήλικες και παιδιά άνω των 2 ετών.
Paranix Σαμπουάν: Εξολοθρεύει το 100% των φθειρών του τριχωτού του κεφαλής μέσα σε 10 λεπτά. Η διπλή του δράση, όχι μόνο προσκαλεί ασφυξία, αλλά και αφυδάτωση των φθειρών του τριχωτού της κεφαλής και των αυγών τους. Είναι βολικό στη χρήση επειδή ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σαμπουάν. Δεν περιέχει εντομοκτόνα. Έχει ευχάριστο άρωμα. Κατάλληλο για χρήση από ενήλικες και παιδιά άνω των 2 ετών.
Paranix Sensitive Lotion: Σύνθεση Oxyphthrine που εξουδετερώνει τις ψείρες και τις καθιστά αδρανείς σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Δεν περιέχει άρωμα, αιθέρια έλαια και οινόπνευμα. Δεν περιέχει εντομοκτόνα. Είναι δερματολογικά ελεγμένο. Κατάλληλο για χρήση από ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών.


Licener Σαμπουάν μίας χρήσης
To Licener αντιφθειρικό σαμπουάν εξοντώνει ψείρες και κόνιδες με πολύ αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο, σε μία μόνο εφαρμογή. Είναι ένα ήπιο, φυσικό σαμπουάν χωρίς χημικές ουσίες. Κύριο συστατικό του, το εκχύλισμα Neem, το οποίο εισέρχεται στο αναπνευστικό σύστημα της ψείρας με αποτέλεσμα να μην παίρνει αρκετό οξυγόνο και έτσι να πεθαίνει. Με τον ίδιο τρόπο εξαλείφονται και οι κόνιδες. Εξοντώνει ψείρες και κόνιδες με μία μόνο χρήση.
Αpivita Lotion με Neem Oil
H Apivita Lotion περιέχει λεμονοειδή από neem oil, αιθέρια έλαια tea tree, γεράνι και σιτρονέλλα που απομακρύνουν τις ψείρες, με ξύδι που διευκολύνει την αποκόλληση της κόνιδας από την τρίχα και λεβάντα που καταπραΰνει τον κνησμό και τους ερεθισμούς στο τριχωτό.

5. Μη κάνετε θεραπεία στο προσβεβλημένο άτομο περισσότερες από 3 φορές με το ίδιο φάρμακο. Εαν δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, πείτε το στον δερματολόγο σας. 
 
6. Μην αναμιγνύετε διάφορα φάρμακα. 

7. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του σκευάσματος που χρησιμοποιείτε.

8. Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή!  Το www.pharmacyallday.com είναι δίπλα σας και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε και να απαντήσουμε οποιαδήποτε απορία σας!  Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο: 
 211 0120316


 


Πηγές:
www.nhs.uk
U.S. Food and Drug Administration, “Treating Head Lice.” FDA Consumer Health Information.  
www.paidiatros.gr