26 Ιουνίου 2014

10 Συμβουλές για να Αποφύγετε τα Κιλά του Σαββατοκύριακου


  1. 1. Ζυγιστείτε συχνότερα. Προσπαθήστε να ζυγίζεστε πιο συχνά, ή τουλάχιστον το πρωΐ της Παρασκευής και μετά το πρωί της Δευτέρας. Αν ο δείκτης έχει...ανοδικές τάσεις, ίσως αυτό είναι ένα δείγμα ότι θα πρέπει να περιορίσετε τις "ατασθαλείες" του Σαββατοκύριακου! Για πιο έγκυρες μετρήσεις, προσπαθείστε να ζυγίζεστε μόλις ξυπνάτε. 


  1. 2. Πιο πολλά υγιεινά γεύματα με μέτρο. Δεδομένου ότι το Σαββατοκύριακο έχετε περισσότερο χρόνο να ετοιμάσετε το γεύμα σας, γιατί να τρώτε έτοιμα φαγητά; Αφιερώστε λίγο χρόνο να ετοιμάσετε και να απολαύσετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Επίσης, προτιμήστε τροφές χαμηλές σε λιπαρά, όπως άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά. Φτιάξτε σούπες λαχανικών, τις οποίες μπορείτε να τις απολαύσετε και κρύες σαν καλοκαιρινό σνακ! Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες χωρίς λιπαρά θα σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερες ώρες.


  1. 3. Προγραμματίστε. Εάν σκοπεύετε να βγείτε έξω για φαγητό το βράδυ, προσπαθήστε να φάτε λιγότερο και ελαφρύτερα την υπόλοιπη ημέρα, ή αυξήστε το χρόνο σωματικής άσκησης. Εάν έχετε εξωτερικές δουλειές, προετοιμάστε υγιεινά σνακ για να έχετε μαζί σας ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε τα πάντα από τους διαφημιστικούς πάγκους των super market! 

  1. 4. Προσοχή στο μέγεθος των μερίδων. Ο καλύτερος τρόπος να τρώτε σωστές μερίδες έιναι να μάθετε να "χωρίζετε" με το μάτι το πιάτο σε 3 μέρη. (1/2 λαχανικά, 1/4 πρωτεΐνη, 1/4 υδατάνθρακες) Ένα άλλο τρικ είναι να προτιμάτε μικρότερα πιάτα για το σερβίρισμα, ώστε οι μερίδες να φαίνονται μεγαλύτερες! 


  1. 5. Σωματική άσκηση. Αντί να περνάτε περισσότερη ώρα στον καναπέ, προτιμήστε μία βόλτα με το ποδήλατο, ή έναν περίπατο με την οικογένεια. Ακόμα και τα ψώνια στο εμπορικό κέντρο είναι σωματική άσκηση! Πάρτε μαζί σας έναν μετρητή βημάτων και προσπαθήστε να κάνετε 10.000 βήματα κάθε μέρα!
  2.  


  1. 6. Γευματίστε έξω συνετά.  Μην φτάσετε στο εστιατόριο υπερβολικά πεινασμένοι, καθώς θα φορτωθείτε με εκατοντάδες έξτρα θερμίδες μόνο από τα ορεκτικά και το ψωμί. Φάτε μία σαλάτα, ένα μπωλ σούπας λαχανικών ή κάποιο άλλο ελαφρύ σνακ μία ώρα πριν βγείτε έξω, ώστε να περιορίσετε την όρεξή σας. Επιλέγοντας από το μενού, προτιμήστε τα πιάτα εκείνα που δεν έχουν πολλές κρεμώδεις σάλτσες, και αποφύγετε τα μαγειρευτά.



  1. 7. Πάρτε ένα υγιεινό πρωινό. Εφόσον έχετε το χρόνο να απολαύσετε το πρωινό σας, κάντε το! Φάτε ένα ή δύο αυγά, ψωμί ολικής άλεσης και λίγα φρούτα. Ή επιλέξτε ένα μπωλ από πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και φρούτα. Ένα υγιεινό πρωινό δίνει το βήμα για όλη την ημέρα. Όσοι έχουν χάσει βάρος με επιτυχία, δεν φεύγουν ποτέ από το σπίτι χωρίς να έχουν πάρει 
  2. πρώτα το πρωινό τους!

  1. 8. Σκεφτείτε "αδύνατα". Κρατήστε τους στόχους αδυνατίσματος στο μυαλό σας τα Σαββατοκύριακα, ώστε να μη χάνετε την πρόοδό σας. Ένα παραστράτημα μία στο τόσο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, αλλά προσέξτε μην σας γίνει συνήθεια! Όταν είστε με παρέα, επικεντρωθείτε περισσότερο στους ανθρώπους και τη συζήτηση και λιγότερο στο φαγητό.
  2.  

  1. 9. Προσοχή στις θερμίδες των ποτών. Οι θερμίδες από το αλκοόλ, τα αναψυκτικά και τους χυμούς αυξάνονται ραγδαία αν δεν προσέξετε. Θεωρείστε τις θερμίδες από τα ποτά ως έξτρα θερμίδες, καθώς ούτε σας χορταίνουν, ούτε μειώνουν τις ποσότητες φαγητού που τρώτε. Απολαύστε ένα ποτήρι κρασί αντί για δύο, προτιμήστε light μπύρα αντί για κανονική και ζητήστε ποτό με light αναψυκτικό, ώστε να κρατήσετε τις θερμίδες υπό έλεγχο.

  1. 10. Τρώτε περισσότερα γεύματα στο σπίτι. Είναι δυσκολότερο να ελέγξει κανείς τα γεύματά του όταν είναι έξω. Μία έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε έξω 13 φορές τον μήνα έπερναν συνολικά 32% περισσότερες θερμίδες από αυτούς που έτρωγαν έξω 4 φορές τον μήνα. Όταν μαγειρεύετε στο σπίτι, μπορείτε να ετοιμάζετε ακριβώς αυτό που σας αρέσει και αποφασίζετε εσείς οι ίδιοι για τα υλικά και τις ποσότητες που θα χρησιμοποιήσετε.