15 Απριλίου 2013

Διαρκώς κουρασμένη: Μήπως φταίει η έλλειψη της βιταμίνης B12;

Όσες ώρες και αν κοιμηθήκατε, το επόμενο πρωί σάς βρίσκει και πάλι εξαντλημένες, με θολωμένο μυαλό και κακή διάθεση. Ίσως τελικά η λύση που θα σας γεμίσει ξανά με ενέργεια να κρύβεται σε ένα βιταμινούχο δισκίο ή και σε ένα καλοψημένο κομμάτι συκώτι...


Μια ατζέντα γεμάτη με πράγματα που πρέπει να κάνετε και μια αγχωτική καθημερινότητα με έντονους ρυθμούς, που σπάνια πέφτουν... Είναι λογικό στο τέλος της ημέρας να νιώθετε κουρασμένες, ίσως και λίγο άκεφες, αφού πάλι δεν καταφέρατε να πάτε για εκείνο τον καφέ που τόσον καιρό κανονίζατε με τις φίλες σας. Τι συμβαίνει όμως όταν τα αποθέματα ενέργειας και ψυχικής διάθεσης βρίσκονται στο ναδίρ ακόμη και τα Σαββατοκύριακα; Όταν η καλή διατροφή και η ξεκούραση δεν αποδίδουν, ενώ το τελευταίο τσεκάπ που κάνατε έδειξε πως όλα στον οργανισμό σας είναι απολύτως φυσιολογικά;

Κάτι αντίστοιχο με εσάς έχουν αισθανθεί κατά καιρούς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Και βρέθηκαν μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη όταν ανακάλυψαν ότι αυτή η κατάσταση οφειλόταν σε έλλειψη μιας βιταμίνης. Μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου του Φράμιγχαμ, περισσότερα από 62 εκατομμύρια γυναίκες υποφέρουν από κόπωση, έλλειψη διαύγειας και απώλεια μνήμης λόγω μειωμένων ποσοτήτων της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό τους. Μάλιστα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων -σε ποσοστό που αγγίζει το 87%- η διάγνωση δεν γίνεται αμέσως, αφού τα συγκεκριμένα συμπτώματα οδηγούν συνήθως τους ειδικούς να εξετάσουν την πιθανότητα άλλων ασθενειών (π.χ. αναιμία).

Full of energy
Η B12 είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό, γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι θεωρείται «η βιταμίνη της ενέργειας». Ανήκει στη μεγάλη οικογένεια του συμπλέγματος Β, ενώ ο ρόλος της είναι ουσιαστικός και πολύπλευρος: συμβάλλει στη σύνθεση του DNA (μέσω της ουσίας φυλλικό οξύ), συμμετέχει σε πολλές διεργασίες του μεταβολισμού και είναι απαραίτητη για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η σπουδαιότερη... αρμοδιότητά της όμως είναι η ανάπτυξη ενός υγιούς νευρικού συστήματος και η διατήρησή του, αφού βοηθά, μεταξύ άλλων, στη σύνθεση της μυελίνης, δηλαδή της προστατευτικής μεμβράνης που περιβάλλει τις νευρικές απολήξεις και κάνει τα νεύρα να «επικοινωνούν» αποτελεσματικά μεταξύ τους.
Ως ένα βαθμό, η Β12 συντίθεται από ορισμένα βακτήρια του εντέρου, ενώ για να την απορροφήσει ο οργανισμός, όταν αυτή προέρχεται από τις τροφές (π.χ. κρέας και γαλακτοκομικά), ακολουθείται μια ολόκληρη διαδικασία: αρχικά εκτίθεται σε υδροχλωρικό οξύ, δηλαδή σε ένα συνδυασμό γαστρικών οξέων του στομάχου. Στη συνέχεια δεσμεύεται από ένα ένζυμο (το λεγόμενο ενδογενή παράγοντα), που με τη δράση του τελικά οδηγεί στην απορρόφησή της από τον οργανισμό.

Ένα από τα ατού της είναι ότι μπορεί να αποθηκεύεται στο σώμα, παρότι είναι υδατοδιαλυτή. «Πρόκειται για τη μοναδική βιταμίνη του συμπλέγματος Β της οποίας οι έξτρα ποσότητες έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν στον οργανισμό. Η αποθήκευση πραγματοποιείται στο συκώτι και κάθε φορά που δεν υπάρχουν επαρκή αποθέματα καταναλώνονται αυτές οι καλά φυλαγμένες ποσότητες. Γι’ αυτό και η ανεπάρκεια, ενώ μπορεί να ισχύει για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκδηλώνεται όταν στερέψουν οι αποθήκες, δηλαδή έπειτα από χρόνια» εξηγεί η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Γεωργία Ίσαρη.


πηγή: www.elle.gr