20 Απριλίου 2013

Η Ελληνίδα που σχεδιάζει τσάντες από πλεξιγκλάς

Ουρανία Γιουρμετάκη ή αλλιώς Urania Gazelli όπως είναι ευρέως γνωστή η νεαρή Ελληνίδα σχεδιάστρια. Μια νέα κοπέλα που μεταπήδησε από τον κόσμο της διακόσμησης στον κόσμο της μόδας γνωρίζοντας ιδιαίτερη αναγνώριση στο εξωτερικό. Η δημιουργικότητα της αποτυπώνεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή από πλεξιγκλάς τσάντες που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό του εξωτερικού αλλά βρήκε ανταπόκριση και στην Ελλάδα.




Η Urania Gazelli, που γεννήθηκε πριν από 29 χρόνια στην Αθήνα, σπούδασε αρχικά σε ιδιωτική σχολή design και τελικά πήρε το Bachelor of Arts in Industrial Design από το Middlesex University of London. Παράλληλα με την δουλειά του πατέρα της ασχολήθηκε και με την εσωτερική διακόσμηση, όπου έκανε την πρακτική της για 2 χρόνια σε ένα μεγάλο project στην Αθήνα σχεδιάζοντας εσωτερικούς/εξωτερικούς χώρους αλλά και ειδικές κατασκευές όπου αρκετές από αυτές επιμελήθηκε. 
Το 2010 μεταξύ σοβαρού και αστείου σχεδιάζει την πρώτη τσάντα από πλεξιγκλάς και μετά από παρότρυνση φίλων και οικογένειας αποφασίζει την άνοιξη του 2011 να κάνει μια έρευνα πάνω στα υλικά, εξαρτήματα, χρώματα, σχήματα, τεχνοτροπίες κτλ. που χρειαζόταν για την κατασκευή μιας τσάντας γενικά αλλά και ειδικά με το συγκεκριμένο υλικό χρειάστηκαν πολλές δοκιμές για να καταλήξει πως θα είναι μια τσάντα και όχι ένα κουτί.
Τον Μάρτιο του 2012 παρουσίασε την πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή της από χειροποίητες plexiglass τσάντες στο Παρίσι στην διεθνή έκθεση αξεσουάρ μόδας PREMIERE CLASSE. Η Ουρανία μοιράζεται μαζί μας το πώς προέκυψε αυτή η ιδέα, τα εμπόδια αλλά και τα σχέδια της για το μέλλον.
Η Ελληνίδα που σχεδιάζει τσάντες από πλεξιγκλάς - Κατασκευάζεις και σχεδιάζεις τσάντες από πλεξιγκλάς. Θέλουμε να μας πεις τι πλεονεκτήματα έχει το πλεξιγκλάς σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά και γιατί το διάλεξες για αυτή την δημιουργία;
- Το πλεξιγκλάς δεν το έχουμε δει πότε ξανά σε μορφή τσάντας το έχουμε δει σε άλλες κατασκευές όπως για παράδειγμα σε έπιπλα. Είναι ένα δύσκολο και άκαμπτο υλικό, γιατί είναι δύσκολο να το πολτοποιήσεις, να του δώσεις καμπύλες, να το γυαλίσεις και μια μορφή γενικά. Δεν έχουμε ξαναδεί καμία τσάντα από πλεξιγκλάς παρά μόνο δερμάτινες κατά πλειοψηφία. Θεώρησα λοιπόν πρωτότυπο και καινοτόμο να φτιάξω μια σειρά από τσάντες από πλεξιγκλάς, μικρές, βραδινές και όχι σαν τις καθημερινές που κουβαλάμε καθώς το πλεξιγκλάς δεν έχει ελαστικότητα και δεν είναι καθόλου ζεστό υλικό.
Η Ελληνίδα που σχεδιάζει τσάντες από πλεξιγκλάς - Γιατί διάλεξες όμως τελικά το πλεξιγκλάς ως το βασικό υλικό για την κατασκευή σου;
- Το επέλεξα επειδή έχουμε μια οικογενειακή επιχείρηση στην οποία το πλεξιγκλάς αποτελεί το κύριο υλικό με το οποίο κάνουμε κατασκευές. Είχα επομένως όλη την υποδομή από πίσω, την γνώση του υλικού και σκέφτηκα γιατί να μην κάνω μια προσπάθεια με αυτό.
- Η ανταπόκριση από τον κόσμο ποια είναι;
- Το ελληνικό κοινό την έχει δεχτεί, τους αρέσει και έχουμε πολλά θετικά σχόλια. Υπάρχει όμως ένα οικονομικό πρόβλημα, η τσάντα αυτή δεν έχει μπει σε κάποια παραγωγή, δεν έχει μπει σε ένα καλούπι αλλά είναι χτιστή από την αρχή έως το τέλος της κατασκευής της. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχουν πολλά σχέδια και δεν υπάρχουν πολλά αντίτυπα από αυτή. Θα λέγαμε επομένως ότι είναι μια limited edition, μοναδικές ανά σχέδιο που παράγουν. Στο εξωτερικό όμως, όπου ήταν και τα πρώτα μου βήματα, καθώς δεν θέλησα να προκαλέσω οικονομικά στην παρούσα κατάσταση το ελληνικό κοινό. Ξέρω ότι θέλουν να βγάλω μια πιο οικονομική, όμως αυτή την στιγμή έχω ένα πελατολόγιο στο εξωτερικό το οποίο γνωρίζει την ποιότητα και τα σχέδια όπου έχω, συνεχίζω με αυτό τον ρυθμό.
Η Ελληνίδα που σχεδιάζει τσάντες από πλεξιγκλάς - Τι δυσκολίες έχεις συναντήσει μέχρι στιγμής και πώς τις αντιμετώπισες;
- Δυσκολίες αντιμετωπίζω καθημερινά. Από την κατασκευή μιας τσάντας που είναι και το πιο συνηθισμένο μέχρι και την προώθηση του. Το τελευταίο είναι κάτι στο οποίο τα έχω βρει πραγματικά δύσκολα καθώς δεν υπάρχει μια στρατιά από ανθρώπους από πίσω μου και το έχω αναλάβει μόνη μου αυτό το κομμάτι. Λογικό είναι λοιπόν να υπάρχουν κάποιες αστοχίες. Παρ’ όλα αυτά έχω προσπαθήσει να το προωθήσω όσο καλύτερα γίνεται και ενώ αυτό το brand είναι ενός μόνο χρόνου έχει γνωρίσει επιτυχία που δεν έχουν γνωρίσει άλλα brands τα οποία υπάρχουν στο χώρο 4-5 χρόνια.
- Γενικά ποιο είναι το όραμα σου;
- Θέλω να κρατήσω την οικογενειακή επιχείρηση, να αγοράσω καινούργια μηχανήματα και να προσφέρω περισσότερες θέσεις εργασίας, να μεγαλώσω την συλλογή από τσάντες αλλά να μην ασχοληθώ μόνο με αυτές. Στο μέλλον θα ήθελα να ασχοληθώ και με την κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης που είναι τα έπιπλα και να μπορέσω να προσφέρω κάποια πιο μοντέρνα σχέδια και να τα προωθήσω με το δικό μου brand name.

πηγή: www.flowmagazine.gr