18 Απριλίου 2013

Πιο αδύνατη, πιο δυνατή.

Η πρωτεΐνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που συντίθεται από αμινοξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Όταν δεν τροφοδοτούμε το σώμα με επαρκείς ποσότητες (δηλαδή λιγότερο από 46γρ. τη μέρα για τις γυναίκες), οι μύες ατροφούν και όλες οι λειτουργίες εμποδίζονται.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπερβάλουμε με πρωτεϊνικές δίαιτες όπως ήταν η Άτκινς παλιότερα και η Ντικάν τα τελευταία χρόνια γιατί τα αποτελέσματα τους δεν διαρκούν για πάντα και γιατί το σώμα δεν αντέχει τόση πρωτεΐνη.

Το πρόγραμμα του Μπουμπλίλ: Ο Γάλλος παθολόγος δρ. Gilbert Boublil έχει σχεδιάσει μία δίαιτα που παρέχει στο σώμα τις σωστές δόσεις πρωτεΐνης στις κατάλληλες στιγμές ώστε να ενεργοποιήσει την απώλεια βάρους και συγχρόνως να εξασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο θα έχει διάρκεια. Το πρόγραμμα του διαρκεί μόνο 4 εβδομάδες και υπόσχεται απώλεια 3 κιλών.

Την πρώτη εβδομάδα καταναλώνουμε μόνο πρωτεΐνες (ψάρι, άπαχο κρέας, αβγά) σε απεριόριστη ποσότητα με την προϋπόθεση ότι έχουμε μαγειρέψει χωρίς λάδι. Τη δεύτερη εβδομάδα προσθέτουμε πράσινη σαλάτα, σικορέ και ντομάτες. Την τρίτη, βάζουμε όλα τα λαχανικά, 2 φρούτα τη μέρα και γαλακτοκομικά. Την τέταρτη εβδομάδα προσθέτουμε 50 γρ. ψωμί, 10 γρ. βούτυρο, μια μικρή μερίδα αμυλούχων τροφών και 30 γρ. τυρί ή μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα.

Ο δρ Μπουμπλίλ εξηγεί τον τρόπο που λειτουργεί η δίαιτα: «Οι πρωτεΐνες χορταίνουν ενώ συγχρόνως αυξάνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού και διευκολύνουν τη γρήγορη απώλεια βάρους. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η καύση των λιπών και να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα. Μετά την πρώτη εβδομάδα, ο οργανισμός παράγει κάποιες ουσίες οι οποίες περιορίζουν το αίσθημα της πείνας».

Προσοχή σε δύο λεπτομέρειες: η πρώτη είναι ότι πίνουμε πολλά υγρά (2 λίτρα νερό τη μέρα, τσάι, αφεψήματα) για να επιταχύνεται η διάβαση των ουσιών στο εντερικό σύστημα. Η δεύτερη είναι ότι ακολουθούμε το πρόγραμμα πιστά, χωρίς να καθυστερούμε ούτε να παραλείπουμε γεύματα.


Μία παρατυπία, κυρίως σε ό,τι αφορά τους υδατάνθρακες, στη διάρκεια των πρώτων τριών εβδομάδων, «σπάει» το σύστημα. Όσο πιο πειθαρχημένοι είμαστε τόσο πιο καλά θα πάνε τα πράγματα».

πηγή: www.marieclaire.gr