20 Μαρτίου 2013

Παιδικά αντηλιακά:τους είναι απαραίτητα?

Φίλος ή εχθρός? Οι ειδικοί συμφωνούν ότι υπό προϋποθέσεις ο ήλιος είναι πολύτιμος σύμμαχος της παιδικής υγείας. Η ηλιοπροστασία είναι απαραίτητη καθημερινά στη βόλτα, το παιχνίδι, το διάλειμμα στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό και στην παιδική χαρά.





Πρώτα από όλα, ενεργοποιεί τη δράση της βιταμίνης D, η οποία συμβάλλει στη διαδικασία ασβεστοποίησης των οστών. Χωρίς τη βιταμίνη αυτή το έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο (που υπάρχει στο γάλα και τα παράγωγά του), ούτε το φώσφορο (που περιέχεται κυρίως στο ψάρι), δύο μέταλλα απαραίτητα για τη μεταλλοποίηση των οστών, καθαριστικού παράγοντα της ισχύος τους. Όπως εξηγούν οι παιδίατροι, όταν οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) διαπερνούν το δέρμα, προκαλούν μία αλυσιδωτή χημική αντίδραση που ενεργοποιεί τη δράση της εν λόγω βιταμίνης.

Επιπλέον, ο ήλιος βελτιώνει την κατάσταση του ίδιου του δέρματος, ευνοώντας την ανανέωση των κυττάρων και καταπολεμώντας διαταραχές, όπως σπυράκια και άλλες δερματίτιδες (μολύνσεις του δέρματος). Ακόμα, το ηλιακό φως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την ποσότητα των αντισωμάτων, ενώ αποδεικνύεται πολύτιμο και σε ψυχικό επίπεδο, αφού έχει την ικανότητα να βελτιώνει τη διάθεση των παιδιών. Δεν θεωρείται άλλωστε τυχαία εδώ και χρόνια «φυσικό αντικαταθλιπτικό». Έτσι, ειδικά για τα πιο δύσκολα παιδιά, η έξοδος από το σπίτι, η δραστηριότητα και το παιχνίδι κάτω από τον ήλιο αποδεικνύονται ευεργετικά.


Η υπεριώδης ακτινοβολία δρα αθροιστικά
Παρ’ όλα αυτά, οι παιδίατροι συμφωνούν ότι η έκθεση των μικρών στον ήλιο θα πρέπει να τηρεί ορισμένους κανόνες. Δεδομένου ότι το δέρμα των παιδιών είναι πιο λεπτό και άρα πιο ευαίσθητο στις υπεριώδεις ακτίνες, είναι και πιο επιρρεπές στα ερυθήματα και τα εγκαύματα. Αυτά με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, πυρετό, λιποθυμική τάση, αλλά και να προδιαθέσουν μακροπρόθεσμα το δέρμα στην εμφάνιση κακοηθειών. Οι παιδίατροι εξηγούν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία δρα αθροιστικά στον άνθρωπο. Έτσι, όταν ένα παιδί εκτεθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον ήλιο, ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος αργότερα στη ζωή του αυξάνεται σημαντικά.
Ειδικά τους πρώτους έξι μήνες ζωής, τα μωρά δεν θα πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο, ενώ μέχρι την ηλικία των τριών ετών τα διαστήματα έκθεσής τους δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα δεκαπέντε λεπτά. Η έκθεση θα πρέπει να αποφεύγεται ιδιαίτερα τις πιο ζεστές ώρες της μέρας, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, που η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πιο ισχυρή. Να θυμάστε ότι ο ίδιος κανόνας ισχύει ακόμα και σε περίπτωση συννεφιάς.



Ο δεκάλογος της ηλιοπροφύλαξης
Το Αμερικανικό Ίδρυμα κατά του Καρκίνου του Δέρματος εξέδωσε πρόσφατα έναν δεκάλογο ηλιοπροστασίας ειδικά για τα παιδιά.

  1. Τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, τα παιδιά θα πρέπει να βρίσκονται προστατευμένα από την άμεση έκθεση στον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο.
  2.  Θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση των παιδιών στον ήλιο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, που η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πιο ισχυρή.
  3. Αν το παιδί έχει ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια, τότε ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να φοράει όχι μόνο αντηλιακό και καπέλο, αλλά και μπλούζα και παντελόνι.
  4. Το παιδικό αντηλιακό θα πρέπει να έχει υψηλό δείκτη προστασίας, που να μην είναι ποτέ μικρότερος του 15. Απαραίτητη είναι η χρήση του αντηλιακού όχι μόνο στην παραλία, αλλά και στην παιδική χαρά, την πόλη, τα ψώνια, κ.τ.λ.
  5. Συστήνεται προσοχή στην αντανάκλαση του ηλιακού φωτός πάνω σε διάφορες επιφάνειες, όπως την άμμο, το νερό και το τσιμέντο. Η παραμονή σε σκιερό σημείο ή κάτω από την ομπρέλα θαλάσσης δεν εγγυάται την προστασία. Προσοχή χρειάζεται ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες, όπου το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας καταφέρνει παρ’ όλα αυτά να φτάνει στη Γη.
  6. Ακόμα μεγαλύτερη προσοχή συστήνεται στις ορεινές περιοχές. Σε υψόμετρο 300 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας αυξάνεται κατά 4-5%.
  7. Οι υπεριώδεις ακτίνες που εκπέμπονται από συσκευές τεχνητού μαυρίσματος (όπως το σολάριουμ), θα πρέπει να αποφεύγονται ρητά από τα παιδιά.
  8.  Στην περίπτωση που ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή (για παράδειγμα φάρμακα για την ακμή ή αντιβιοτικά), υπάρχει κίνδυνος φωτοευαισθησίας, η οποία εκδηλώνεται με εξανθήματα, κοκκινίλες και πομφούς. Είναι απαραίτητη η συμβουλή του παιδιάτρου ή του φαρμακοποιού.
  9. Συστήνεται η τακτική εξέταση του δέρματος του παιδιού για πιθανή εμφάνιση κηλίδων ή εξανθημάτων που του προκαλούν κνησμό ή για αλλαγές στο χρώμα και τη διάσταση τυχόν ελιών.
  10. Είναι σημαντικό οι γονείς να δίνουν το καλό παράδειγμα, ακολουθώντας τους αντίστοιχους κανόνες προστασίας κάτω από τον ήλιο. Με τον τρόπο αυτό, ακόμα και ένα απρόθυμο παιδί ενθαρρύνεται να τους ακολουθήσει.
Πηγή: http://www.naturanrg.gr