25 Μαρτίου 2013

Διόρθωση μυωπίας με LASER

Ο μοντέρνος τρόπος ζωής και οι σύγχρονες ανάγκες ωθούν όλο και περισσότερους ανθρώπους στη διόρθωση της μυωπίας τους με LASER.
Με αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς απαλλάσσονται από γυαλιά και φακούς επαφής.


Πρόκειται για το συναρπαστικότερο ίσως τομέα της οφθαλμολογίας, που με σημαντικές εξελίξεις έχει δώσει λύση στα καθημερινά προβλήματα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η πρόοδος της τεχνολογίας βοήθησε πάρα πολύ, κάνοντας τη διαθλαστική χειρουργική ακόμα πιο προσιτή και ασφαλή.
Η διόρθωση της μυωπίας με laser είναι σήμερα μια σύντομη κι ανώδυνη επέμβαση, που μπορεί να βελτιώσει την όραση και να αλλάξει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων για πάντα.

Ο κερατοειδής (πρόσθια επιφάνεια του ματιού) προσλαμβάνει το φώς που εισέρχεται στον οφθαλμό και εστιάζει στον αμφιβληστροειδή (οπίσθια, φωτοευαίσθητη επιφάνεια του ματιού). Προβλήματα με το σχήμα του κερατοειδή μπορεί να σας δυσκολεύουν να δείτε καθαρά. Κατά την επέμβαση με λέιζερ, το λέιζερ διαμορφώνει το σχήμα του κερατοειδή σας. Αυτό επιτρέπει στον κερατοειδή να εστιάζει το φώς καλύτερα, έτσι ώστε η όρασή σας να είναι και πάλι φυσιολογική, χωρίς διόρθωση. Στην μυωπία, ο οφθαλμός είναι μεγαλύτερος από το φυσιολογικό, με συνέπεια να μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή. Οι ακτίνες φωτός από τα μακρινά αντικείμενα εστιάζουν μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα να φαίνονται θολερά.

Μέθοδοι διόρθωσης
Δύο είναι οι χειρουργικές μέθοδοι διόρθωσης με laser: η PRK και η LASIK.
Οι υπόλοιπες μέθοδοι και τεχνικές που αναφέρονται (IntraLase, Monovision, Lasek, κ.α) είναι παραλλαγές και βελτιώσεις των 2 βασικών αυτών μεθόδων.
Πρόκειται για αποτελεσματικές μεθόδους που επιλέγονται με βάση τόσο τις ιδιαιτερότητες του ματιού κάθε ασθενούς όσο και τις ατομικές ανάγκες του.

Προϋποθέσεις 
Υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, ώστε να μπορεί κάποιος να προχωρήσει στη διόρθωση της μυωπίας του με λέιζερ.
1. Πρέπει να είναι άνω των 18 ετών (ή να έχει την έγγραφη συναίνεση των γονέων του) και να έχει σταθερή διάθλαση, δηλαδή να μην έχουν αλλάξει οι βαθμοί της μυωπίας του 1,5 – 2 έτη.
2. Να μην έχει άλλα σοβαρά χρόνια νοσήματα και άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα.
3. Αν πρόκειται για γυναίκα, να μην είναι σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού.
Πριν την επέμβαση προηγείται έλεγχος του οφθαλμού και κυρίως του κερατοειδούς.

Η διόρθωση με laser είναι μια σύντομη διαδικασία με πολλές λεπτομέρειες και ιδιαίτερη προσοχή, όποια μέθοδο κι αν επιλέξουμε.
Είναι απαραίτητο να προηγηθεί μια περίοδος 2 εβδομάδων περίπου, που ο ασθενής δεν θα χρησιμοποιεί τους φακούς επαφής (αν χρησιμοποιεί), πριν γίνει ο έλεγχος του κερατοειδούς και η επέμβαση. Σε αυτό το διάστημα, ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιεί τα γυαλιά του χωρίς κανένα πρόβλημα.

πηγή: www.medisense.gr