11 Μαρτίου 2013

Ελεύθερη πτώση

Κάθε άνοιξη και φθινόπωρο είναι σαν να αλλάζουμε... "τρίχωμα"!
Μην αγχώνεστε, το άγχος επιταχύνει τη διαδικασία. Όμως υπάρχουν και λύσεις που συντελούν στην επίλυση του προβλήματος της εποχιακής τριχόπτωσης.



Ο κύκλος ζωής των µαλλιών µας
Κάθε τρίχα µας περνάει από τρεις φάσεις εξέλιξης. 
  1. Η πρώτη είναι η αναγενής, η οποία κρατάει από 2 έως και 6 χρόνια στη διάρκεια των οποίων η τρίχα αναπτύσσεται. 
  2. Η δεύτερη είναι η καταγενής, η οποία διαρκεί περίπου ένα µήνα. Μέσα σε αυτό το διάστηµα η τρίχα εξασθενεί και «προετοιµάζεται» για την πτώση της. 
  3. Ακολουθεί η τελική φάση, η τελογενής, κατά τη διάρκεια της οποίας (περίπου 5 µήνες) η τρίχα πέφτει αλλά η ρίζα της εξακολουθεί να υπάρχει, οπότε ύστερα από κάποιον καιρό, υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα µαλλιά ξαναγεννιούνται.

Όλοι χάνουμε 50-100 τρίχες κάθε ημέρα, όμως στην περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου χάνουμε περισσότερα μαλλιά εξαιτίας της αλλαγής της εποχής και τη διαφορά έκθεσης στο ηλιακό φως.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε το αποτέλεσμα?
Φυσικά! Μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι:
  • Χρησιμοποιήστε ειδικά σαμπουάν, με δραστικά συστατικά που διεγείρουν και αυξάνουν τη μικροκυκλοφορία στη ρίζα της τρίχας καθώς και ειδικές τονωτικές λοσιόν.
  • Χτενίζετε τα μαλλιά σας καθημερινά, από κάτω προς τα επάνω χωρίς να τα «τραβάτε», ώστε να αποφύγετε το σπάσιμο της τρίχας. Το συχνό μάζεμα με κοκαλάκια περισσότερο ταλαιπωρεί τα μαλλιά και το κεφάλι μας παρά μας διευκολύνει. 
  • Για styling προτιμήστε προϊόντα, όπως κερί και κρεμώδη προϊόντα, παρά ζελέ ή αφρό που ξηραίνουν τα μαλλιά και τα αφυδατώνουν. 
  • Προσέξτε τη διατροφή σας, για να πάρετε τα απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία αλλά και τις αναγκαίες βιταμίνες.