11 Ιουνίου 2013

Καθαριότητα & υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής

Σχεδόν κάθε καλοκαίρι τα ίδια. Οι μισές γυναίκες υποφέρουμε από προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή. Κνησμός, φαγούρα, ουρολοιμώξεις, μύκητες.
Μάλλον κάτι κάνουμε λάθος. Tι πρέπει να προσέχουμε για την υγιεινή των ευαίσθητων περιοχών για να έχουμε ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι χωρίς ενοχλήσεις?
 


Mια από τις συνηθέστερες απορίες που έχουμε είναι το αν πρέπει να κάνουμε μπάνιο στην μπανιέρα ή στην θάλασσα τις ημέρες της εμμήνου ρήσεως. Γενικά, είναι καλό να θυμόμαστε ότι το νερό είναι φίλος της περιοχής και πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά και της μέρες της εμμήνου ρύσεως, αντίθετα με παλαιές δοξασίες που υποστήριζαν ότι τότε οι γυναίκες δεν πρέπει να πλένονται. Το ντους δεν μπορεί να επηρεάσει ή να σταματήσει την ροή του αίματος. Το μπάνιο στην θάλασσα επιτρέπεται αν δεν υπάρχει μεγάλη ροή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά ταμπόν αρκεί να αλλαχτεί μόλις βγούμε από την θάλασσα.
Μερικές συμβουλές
Το καλοκαίρι οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν την υγιεινή των ευαίσθητων περιοχών διπλά γιατί είναι πιο εύκολο να παρουσιαστούν ερεθισμοί και προβλήματα λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και των μπάνιων στην θάλασσα. Οι μυκητιάσεις είναι πολύ συχνές λόγω της θερμοκρασίας και της υγρασίας που επικρατεί ειδικά στην Ελλάδα. Γι'αυτό πρέπει να αποφεύγουν τις συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξή τους.
Στην θάλασσα
1. Στην θάλασσα μετά το μπάνιο είναι καλύτερα να αλλάζουν μαγιό αφού πρώτα κάνουν ντους με γλυκό νερό αν υπάρχει διαθέσιμο και να μην ξαπλώνουν πάνω στην άμμο γιατί μπορεί να αποκτήσουν μύκητες και σε αλλά σημεία του δέρματος και στα πόδια, που είναι πιο δύσκολο να τους ξεφορτωθούν.
2. Επίσης καλό να αποφεύγουν τις πολύ βρώμικες παραλίες αν και αυτό είναι πολύ δύσκολο πια ειδικά στην Αττική και στις παραλίες που βρίσκονται κοντά σε μεγάλες πόλεις, γιατί εκτός από μυκητιάσεις κινδυνεύουν και από ουρολοιμώξεις, που προκαλούνται από ένα μικρόβιο το κολοβακτηρίδιο που επιβιώνει στο θαλασσινό νερό.
3. Καλό είναι επίσης να αποφεύγουν να ουρούν μέσα στην θάλασσα για την δική τους προστασία, αλλά και των άλλων λουομένων.
4. Επίσης αν έχουν συμπτώματα όπως συχνοουρία ή και καμιά φορά αίμα κατά την ούρηση να συμβουλεύονται γιατρό γιατί αν το αφήσουν, η λοίμωξη μπορεί να φτάσει στα νεφρά και να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Στην πισίνα
Οι πισίνες το καλοκαίρι φαίνονται ελκυστικές γιατί είναι ένας εύκολος τρόπος για μπάνιο αν η πρόσβαση στην θάλασσα δεν είναι εύκολη. Κρύβουν όμως κινδύνους, είτε από το χλώριο που μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμούς, είτε συνήθως γιατί δεν απολυμαίνονται σωστά. Φανταστείτε ότι η πισίνα είναι σαν μια μεγάλη μπανιέρα που την μοιράζεστε με χιλιάδες άλλους που δεν ξέρετε τίποτα γι'αυτούς.

Στην εγκυμοσύνη
Οι έγκυες πρέπει να είναι διπλά προσεκτικές γιατί μια λοίμωξη στην κύηση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο εύκολα γιατί τα φάρμακα που είναι ειδικά, αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη, γιατί μπορεί να βλάψουν το έμβρυο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να πάρουν λιγότερο αποτελεσματικά αντιβιοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα . Γι'αυτό τον λόγο μερικές φορές οι ουρολοιμώξεις μπορεί να επιμένουν σε όλη την διάρκεια της κύησης και να δημιουργούν προβλήματα.

Οδηγίες καθαρισμού
1. Ο καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής μπορεί να γίνεται με ειδικά σαπούνια που κυκλοφορούν στο εμπόριο και έχουν όξινο ph που μοιάζει με αυτό της περιοχής των γεννητικών οργάνων για τις νέες γυναίκες ή με ουδέτερο phγια γυναίκες που δεν έχουν πια έμμηνο ρύση. Καλό είναι να αποφεύγονται τα ισχυρά αντισηπτικά στην περιοχή σε τακτική βάση γιατί σκοτώνουν τα καλά βακτήρια της περιοχής όπως είναι οι γαλακτοβάκιλοι και προδιαθέτουν στην ανάπτυξη μυκητιάσεων.
2. Ειδικά οι γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση και δεν έχουν πια ορμόνες συχνά παρουσιάζουν ατροφία της περιοχής με το δέρμα να είναι πιο λεπτό και ευαίσθητο. Εκείνες πρέπει να χρησιμοποιούν ήπια καθαριστικά γιατί αλλιώς μπορεί να παρουσιάσουν ερεθισμό και συχνά κνησμό στην περιοχή. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν μια ή δύο φορές την εβδομάδα ειδικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο σαν κρέμα με γαλακτοβάκιλους και άλλα καταπραϋντικά συστατικά.
3. Επίσης αν μερικές φορές αισθάνεστε ερεθισμό ή ενόχληση μπορείτε να κάνετε κολπικές πλύσεις με χλιαρό νερό ή προσθέτοντας σε αυτό σόδα ή χρησιμοποιώντας τα έτοιμα προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο.Επίσης μετά το ξύρισμα ή την αποτρίχωση είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε μια αντιβιοτική κρέμα για να αποφεύγονται οι ερεθισμοί στην ευαίσθητη περιοχή. Αν βέβαια έχετε την οικονομική δυνατότητα το καλύτερο είναι να κάνετε laser για αποτρίχωση στην ευαίσθητη περιοχή του μπικίνι, γιατί δημιουργεί λιγότερους ερεθισμούς και οι τρίχες μετά από μερικές συνεδρίες δεν βγαίνουν πια.
4. Καλό είναι τα εσώρουχα να είναι βαμβακερά σε τακτική βάση γιατί τα στριγκ και τα σερβιεττάκια σε καθημερινή βάση προδιαθέτουν σε ανάπτυξη μυκητιάσεων και ερεθισμών γιατί αυξάνουν την θερμοκρασία στην περιοχή και δημιουργούν μεγαλύτερη τριβή, που μπορεί να φέρει μικρόβια από τον πρωκτό στον κόλπο ή την ουρήθρα.
Φυσικά, δεν σημαίνει ότι μόνο το καλοκαίρι που είμαστε επιρρεπείς στις μολύνσεις ακολουθούμε τις παραπάνω συμβουλές, για να μην παρουσιαστούν προβλήματα που θα χαλάσουν τις διακοπές μας. Χρειάζεται η προσοχή μας ολόκληρο τον χρόνο...
  
πηγή: familylife.gr

Για να "κοιμάστε ήσυχη" μην παραλείπετε να χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης της ευαίσθητης περιοχής. Σας εξασφαλίζουν καθαριότητα, διατηρούν την ισορροπία, προστατεύουν από ερεθισμούς και κακοσμία και προσφέρουν άνεση και αίσθηση σιγουριάς.