10 Ιουνίου 2013

Θηλάζω για το μωρό μου αλλά και για εμένα!

Όλες οι γυναίκες πια γνωρίζουν ότι ο μητρικός θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο μπορούν να δώσουν στο μωράκι τους στα πρώτα του (και όχι μόνο) βήματα. Θα ξαφνιάζονταν, όμως, αν συνειδητοποιούσαν πόσο καλό κάνει ο θηλασμός και στις ίδιες. 

Μια νέα έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ από ερευνητές του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obsetrics & Gynecology υποστηρίζει ότι αν όλες οι γυναίκες θήλαζαν τα νεογέννητά τους για διάστημα τουλάχιστον ενός χρόνου θα υπήρχαν στον κόσμο τουλάχιστον 5.000 λιγότερα περιστατικά καρκίνου του μαστού, 54.000 λιγότερα περιστατικά υπέρτασης και 14.000 λιγότερες καρδιακές προσβολές το χρόνο!

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί για να τους προσπεράσουμε χωρίς δεύτερη ματιά. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι υποθέσεις (νοσηλεία και θεραπεία) κοστίζουν συνολικά πάνω από 860 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, τα οποία βγαίνουν από τις δικές μας τσέπες και καταλήγουν σε νοσοκομεία και άλλους φορείς υγείας. Όλα αυτά τα νούμερα δεν είναι καθόλου υποθετικά, αλλά στηρίχθηκαν σε ακριβή στατιστικά στοιχεία και μαθηματικά μοντέλα υπολογισμού.
Θηλασμός και για υγιή μαμάΗ έρευνα, υπό την ερευνήτρια Μελίσα Μπάρτικ, ερεύνησε το ιατρικό ιστορικό περίπου δύο εκατομμυρίων (!) γυναικών στις ΗΠΑ, από την ηλικία των 15 ως αυτή των 70. Από αυτές περίπου μία στις τέσσερις (25%) επιλέχθηκε έτσι ώστε να έχει θηλάσει το παιδί ή τα παιδιά της για το προβλεπόμενο διάστημα του ενός χρόνου. Όπως αποδεικνύεται από το ιατρικό τους ιστορικό, οι γυναίκες αυτές παρουσίασαν πολύ λιγότερα καρδιακά προβλήματα και έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού. Η Μπάρτικ απλώς ερεύνησε πόσα περιστατικά θα μπορούσαν να μην είχαν γίνει πραγματικότητα αν το ποσοστό αυτό εκτινασσόταν από το25% στο 90%, το οποίο είναι το δυνητικό ποσοστό που μπορούν οι γυναίκες να θηλάσουν (παραλείπεται ένα 10% που δεν είναι δυνατό να θηλάσουν για ιατρικούς και άλλους παθολογικούς λόγους).
Η επικεφαλής ερευνήτρια τόνισε ότι σχεδόν το 60% δεν κατορθώνει να «πιάσει» τον προσωπικό της στόχο για την διάρκεια του θηλασμού, ακόμα κι αν αυτός δεν είναι ένας χρόνος, αλλά έξι μήνες ή ακόμα και τέσσερις μήνες.

Πηγή: flowmagazine.gr